تاریخچه چهارشنبه سوری

تاریخچه چهارشنبه سوری

تاریخچه چهارشنبه سوری

چهارشنبه‌سوری یکی از آیین‌های پاک و جشن‌های ایرانی است که از غروب آخرین سه‌شنبهٔ ماه اسفند، تا پس از نیمه‌شب برگزار می‌شود و برافروختن و پریدن از روی آتش مشخصهٔ اصلی آن است. آخرین سه شنبه ی آخر سال را شب چهار شنبه سوری می گویند.

فلسفه چهارشنبه سوری در ایران باستان چیست؟


2 دیدگاه در مورد فلسفه چهارشنبه سوری در میان زرتشتیان وجود دارد که از باقی دیدگاه ها رایج تر است. اولین دیدگاه  این آیین را در پیوندی عمیق با دین زرتشتی تلقی می‌کند، به این دلیل که آتش نماد اصلی این روز (که نماد مهم در آیین زرتشتی نیز به شمار می‌رود) است. به‌گفتهٔ ابراهیم پورداوود، با توجه به نقش قدرتمند آتش در فرهنگ ایرانِ باستان، احتمالا جشن‌ گرفتنِ این مناسبت مربوط به جشن‌های شش‌روزهٔ پایانِ سال باشد که بعد از اصلاح تقویم در زمان اردشیر پادشاه اول ساسانی برگزار می‌شدند.

براساس اعتقاد زرتشتیان، در این زمان ۶ روزه، فروهرها و روانِ درگذشتگان بر زمین نازل می‌شوند. از سوی دیگر یک باور وجود دارد مبنی بر اینکه کارهایی مانند پریدن از روی آتش در چهارشنبه سوری توهین به آتش محسوب شده، به احتمال زیاد در دورانِ پس از اسلام با این جشم پیوند خورده است.یک احتمال دیگر هم در مورد فلسفه چهارشنبه سوری وجود دارد و آن اینکه چهارشنبه‌ سوری بازمانده و شکل تغییر کرده ای از جشن سده ایرانی است، که بسیار بعید به نظر می‌رسد.

آداب و رسوم چهارشنبه سوری
آداب و رسوم چهارشنبه سوری در مناطق مختلف جغرافیایی، متفاوت است. با این حال بعضی از کارهایی که در این جشن انجام می‌شود، بین همه ایرانیان یکسان است. برخی از مهم‌ترین آداب و رسوم چهارشنبه سوری به شرح زیر است:

تاریخچه چهارشنبه سوری

بوته افروزی و پریدن از روی آتش :

در ایران رسم است که پیش از پریدن آفتاب، هر خانواده بوته های خار را که از پیش فراهم کرده اند روی بام یا زمین حیاط خانه و یا در گذرگاه در سه یا پنج یا هفت “گله” کپه می کنند. با غروب آفتاب زن و مرد و پیر و جوان گرد هم جمع می شوند و بوته ها را آتش می زنند. در این هنگام از بزرگ تا کوچک هر کدام سه بار از روی بوته های افروخته می پرند، تا مگر ضعف و زردی ناشی از بیماری و غم و محنت را از خود بزدایند و سلامت و سرخی و شادی را به هستی خود ببخشند. مردم در حال پریدن از روی آتش ترانه هایی می خوانند :

زردی من از تو ، سرخی تو از من

غم برو شادی بیا ، محنت برو روزی بیا

ای شب چهارشنبه ، ای کلیه جاردنده ، بده مراد بنده

مراسم کوزه شکنی :

 در بیشتر شهرهای ایران پس از پریدن از روی آتش، کوزه‌ها را می‌شکنند؛ احتمالاً ریشه این آیین، این باور خرافی قدیمی است که کوزه بدیمنی را جذب می‌کند و با شکستن کوزه، بدیمنی‌ها هم از بین می‌رود. این رسم در شهرهای مختلف با تفاوت‌های جزئی انجام می‌شود. در تهران یک یا چند سکه درون کوزه می‌گذارند و از بالای بام به پایین پرتاب می‌کنند تا بشکند. در خراسان علاوه بر سکه، مقداری زغال و نمک هم در آن قرار می‌دهند و قبل از پرتاب کوزه، آن را دور سر خود می‌گردانند. در اراک و آشتیان در کوزه دانه‌های جو می‌ریزند. در شرق و جنوب‌شرق ایران، معمولاً به‌جای کوزه‌های نو، کوزه‌های مستعمل را می‌شکنند.

این سنت احتمالاً بر یک اصل بهداشتی نیز متکی بوده‌، زیرا ایرانیان قدیم بر این باور بوده‌اند که ظروف سفالین لعاب ندارند و قابل شستشو نیستند و اگر یک سال استفاده شوند، آلوده و غیربهداشتی می‌شوند و استفاده بیشتر از آنها جایز نیست. پس آنها را باید شکست و دور انداخت

تاریخچه چهارشنبه سوری

فال گوش نشینی :

در این شب فال گوش ایستادن و گوش کردن به حرف های رهگذران یک رسم است که سرنوشت ما در این شب تشکیل می شود البته می توانیم بگوییم که این یک اعتقاد است زیرا فال گوش َایستادن کار خوبی نیست. مردم از خانه بیرون می روند و در سر گذر یا سر چهارسو می ایستند و گوش به صحبت رهگذران می سپارند و به نیک و بد گفتن و تلخ و شیرین صحبت کردن رهگذران تفال می زنند. اگر سخنان دلنشین و شاد از رهگذران بشنوند، برآمدن حاجت و آرزوی خود را برآورده می پندارند. ولی اگر سخنان تلخ و اندوه زا بشنوند، رسیدن به مراد و آرزو را در سال نو ممکن نخواهند دانست.

یک روش فال گرفتن در چهارشنبه‌سوری، فال گرفتن با بولونی است. بولونی نوعی کوزه دهان‌گشاد کوچک است که در قدیم برای نگهداری ترشی و مربا به کار می‌رفت. برای این کار، جوانان گرد هم می‌آیند و هر یک، پوشیده از چشم دیگران، شیء از خود را به درون بولونی می‌اندازد. اشعار مختلفی را هم بر روی کاغذ می‌نویسند و درون بولونی می‌اندازند. سپس دختربچه‌ای دست در بولونی می‌کند و شعری را بیرون می‌آورد و می‌خواند و شیئی را از آن بیرون می‌آورد که نشان می‌دهد شعرِ خوانده شده، فالِ صاحب آن شیء بوده‌است. در اصفهان یک آینه کوچک و یک سرمه‌دان هم در بولونی می‌اندازند و به جای نوشتن اشعار، از دیوان حافظ فال می‌گیرند.

قاشق‌زنی  :

از رسوم ایرانی است که در این شب برپا می‌شده‌است. زنان و مردان چادری بر سر انداخته و گاه نقابی بر چهره می‌زدند تا ناشناس بمانند. آنگاه با قاشق بر کاسه یا قابلمه یا بر در خانه می‌کوبیدند و اهل خانه را از آمدن خویش آگاه می‌کردند. اهل خانه کاسه خالی را گرفته و مشتی آذوقه خشک مانند حبوبات یا آجیل در آن ریخته و بازمی‌گرداندند. گاه بجای آذوقه پول نقد به قاشق زن پرداخت می‌شده‌است.

تاریخچه چهارشنبه سوری

آش ابودردا :

قاشق‌زن پس از رفتن به خانه‌های بسیار (به روایت بلوکباشی پس از رفتن به در هفت خانه) و جمع‌آوری آذوقه و پول کافی، مقدمات تهیه آش ابودردا یا آش را فراهم می‌کرد. معمولاً این آش به نیت شفای بیماران تهیه می‌شد و پس از آنکه اندکی از آن را به بیمار داخل منزل می‌چشاندند، مابقی را به فقرا می‌بخشیدند.

به روایت بلوکباشی، آش ابودردا شبیه آش رشته بوده با این تفاوت که با تکه‌ای خمیر، تندیس کوچکی از ابودرداء و همسرش ساخته و در آش می‌انداختند. 

تاریخچه چهارشنبه سوری

خوراکی چهارشنبه سوری :

سعید نفیسی در توصیف آیین‌های چهارشنبه‌سوری به آجیل نذری یا آجیل مشکل‌گشا اشاره می‌کند. البته آن را جزو آداب خاص چهارشنبه‌سوری نمی‌داند اما کسانی که به آن باور دارند، این نذر را در چهارشنبه‌سوری هم ادا می‌کنند. در خراسان آجیلی مخصوص چهارشنبه‌سوری وجود دارد که نمک ندارد و خوردن آن را مایه شگون می‌دانند. در کردستان نیز بو دادن و خوردن گندم، کنجد، نخود و عدس مرسوم بوده‌است.

خراسانی‌ها در شب چهارشنبه‌سوری غذایی به نام «چهاررنگ‌پلو» می‌پزند که متشکل از رشته‌پلو ، عدس‌پلو ، زرشک‌پلو  و ماش‌پلو است .

تاریخچه چهارشنبه سوری

تحریف آیین چهارشنبه سوری :

یافته های پزوهشی و تاریخچه چهارشنبه سوری نشان می دهد که تمامی آیین هایی که مردم ایران بر پا می داشتند و بخشی از آنها همچنان در فرهنگ این سرزمین پایدار شده است، با منش، اخلاق و خرد نیاکان ما در آمیخته بود و در همه آنها، اعتقاد به پروردگار، امید به زندگی، نبرد با اهریمنان ، در قالب نمادها، نمایش ها و آیین های گوناگون نمایشی گنجانده شده بود. رفتار خشونت آمیز و مغایر با عرف و منش جامعه نطیر آنچه که امروزه تحت نام چهارشنبه سوری شاهد آن هستیم، در هیچکدام از این آیین ها دیده نمی شود.

بهتر است بگوییم، کسانی که با منفجر کردن ترقه و پراکندن آتش سلامتی مردم را هدف می گیرند، با تن دادن به رفتاری آمیخته به هرج و مرج روحی، آیین چهارشنبه سوری را تحریف کرده اند پس امیدوارم دوستان عزیز بجای استفاده از ترقه های غیر مجاز از سایت نیوان هپی لند وسایل آتش بازی مجاز مانند بالن آرزوها ، فشفشه های بی خطر و… را خریداری نمایید و با استفاده از لوازم چهارشنبه سوری بی خطر ، شبی ایمن و به یاد ماندنی را درکنار خانواده عزیزتان سپری کنید

دیدگاهتان را بنویسید